In een mooie interactieve kick-off, inclusief kleinere deelsessies en ter plekke bijgehouden mindmap, ging werkpakket 5 op donderdag 26 november officieel van start. Werkpakketleider Klaus Boonstra stelde de volgende vraag centraal: ‘Hoe kunnen we de introductie van PGO gebruiken om burgers te versterken in hun zelfmanagement en -regie?’.
Geen eenvoudige vraag en een pasklaar antwoord hadden de deelnemers dan ook niet. Wel kwam er veel waardevolle informatie naar boven in het plenaire deel en bij de deelsessies. Zo is het van groot belang dat PGO’s – en vooral de toegevoegde waarde daarvan – bekender worden. PGO’s moeten wel direct helder en begrijpelijk zijn. Daarnaast gaat het niet alleen om zorg/ziekte maar juist ook over (positieve) gezondheid en preventie.
Een ander belangrijk aspect: er is een grote groep inwoners met beperkte digitale vaardigheden. Drie op de tien volwassen Nederlanders zijn te weinig of beperkt vaardig om informatie over gezondheid en gezondheidszorg voldoende te kunnen begrijpen en gebruiken voor het nemen van beslissingen voor de eigen gezondheid en welzijn. Het is dus belangrijk hier oog voor te hebben, niet iedereen kan (in hetzelfde tempo) meegaan met deze nieuwe ontwikkelingen.
De kick-off werd besloten met een haast filosofische terugblik van Sjoerd de Vries. “Welke impact willen we gaan zien? Hoe organiseren we de invloed van de burgers? Waarom is dit een magnifiek project om aan mee te doen? Omdat het een geweldige transformatie is in de zorg, vanuit de burgers. Het zal een zoektocht worden naar manieren om burgers als ‘volwaardige partner’ mee te laten doen en invloed te geven. Alle bevindingen van de kick-off zijn terug te vinden in de mindmap en zullen bij de praktijklabs en te ontwikkelen (publieks)communicatie worden gebruikt.