How could we organize the health system around citizens so that it empowers those who are willing and able to actively participate in their own health? Deze vraag stelde Klaus Boonstra, leider van werkpakket 5, onlangs in een pitch aan phd-studenten van de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH). “Vijf studenten – promovendi – die het onderdeel design thinking volgen, gaan zich met deze vraag bezig houden”, vertelt Klaus. Het is de bedoeling dat deze groep in een halfjaar tijd antwoord gaat geven op deze vraag. “Een interessant proces: bij design thinking wordt niet alleen een beschrijving opgeleverd maar komt er daadwerkelijk een nieuwe oplossing. In ons geval gaan de promovendi tot het stadium van prototype.”
De vraag die gesteld is aan de studenten is volgens Klaus dé hamvraag van werkpakket 5 en het totale programma: “Met PGO’s loop je het risico dat het een leuk dingetje is: iets op je telefoon, je doet er af en toe iets mee maar het komt niet verder dan het stadium ‘nice to have’. Wat in onze samenleving nodig is, is dat de burger zich meer eigenaar van zijn eigen gezondheid kan voelen. Niet vanuit zorg maar vanuit gezondheid denken. Daarmee verandert ook de context. Daarom moeten we een antwoord vinden op deze vraag. Anders hebben we er een leuke gadget bij, maar wordt het geen vliegwiel en hebben we ons doel onvoldoende bereikt.”
Het staat de promovendi van de AJSPH vrij om te bepalen welke oplossing nodig is. “Misschien leveren ze ons de contouren van een app op. Of juist een beleid of financieringssysteem of iets compleet anders. Zij volgen hierin hun eigen denkrichting.”
Kick-off en testen in de praktijk
Op 26 november gaat werkpakket 5 van start met een inhoudelijke kick-off. Klaus: “Daar gaan we een klein voorproefje geven van hoe wij ons werkpakket aanpakken.” In dit werkpakket worden er meerdere PGO Praktijklabs opgericht, op fysieke locaties, van waaruit de activiteiten worden georganiseerd. “Met de praktijklabs of living labs kunnen we in de praktijk uitproberen of de PGO’s inderdaad aansluiten bij de burger. Aan de hand van de usecases uit werkpakket 2 en 3 kun je ter plekke met mensen aan de slag gaan.”
Het is de bedoeling dat er voor het programma PGO Netwerk Noord vier living labs ontstaan. De eerste twee gaan begin volgend jaar van start: in Noordoost-Friesland en rondom de Health Hub Roden. “We willen ook in de provincie Groningen nog een living lab organiseren en daarnaast een bovenregionaal lab, dus voor het hele noorden.”